Itää!

Monen mielestä tämä saattaisi olla huonohko aika idättää chilejä.. Noo, onpahan
ainakin ajoissa seuraavaa kesää varten, ja kasvaahan nuo muutkin varsin mainiosti keinoaurinkojen alla.

Koska mullassa idättämisessä on omien kokemuksieni osalta omat huonot puolensa, lähinnä surkean itävyysprosentin osalta, ajattelin kokeilla Chilivaarin kehittämää kelluvaa talouspaperilauttaa. Aiemmasta multaidätyksistä olin saanut aikaiseksi seuraavaa tulosta:

Bolivian Rainbow c. annuum 1/5
Black Scorpion Tongue  c. annuum1/4
Naga Morich c. chinense 1/5

Näistäkin syyskuun puolen välin tienoilla itämään laitettu Naga nousi niskalenkille vasta pari päivää sitten, kun kaikki toivo yhdenkään nagan itämisestä oli jo kadotettu kauan aikaa sitten.

Siispä etsimään sopiva rasia, muutaman sentin paksuinen solumuovin pala, ja palanen talouspaperia johon sai näppärästi kuivana merkkailtua vielä lajikkeet ja päivämäärän. Itämään lähti seuraavat:

Congo, c. chinense, 9 kpl (8/9) (Arille kiitos maistiaisista, keräsin siemenet talteen)
Belize Red, c chinense, 9 kpl (7/9) (Arille kiitos näistäkin)
Aji Cristal, c. baccatum, 9 kpl (4/9) (Fataliin marketticristaleista, hieman liian raa’asta podista)

Siemenet pääsivät lautalle 11.10.2012 ja jo muutaman päivän päästä ensimmäiset alkoivat puskemaan juuren alkua ulos. Siirtelin siemeniä multiin sitä mukaa kun innostusta ja aikaa riitti, osa heti kun ensimmäinenkään merkki itämisestä näkyi, ja jotkut vasta sirkkalehdillä.

En tiedä johtuuko tästä idätystavasta vai mistä, mutta ns. ”kypäräpäisyyttä” oli tässä idätyksessä melko usealla taimella. Onneksi nuo sai lähtemään pitämällä siemenkopan kunnolla kosteana muutaman päivän ja nyppäämällä sen pois – yhdetkään sirkkalehdet eivät vaurioituneet noin.

Taimia on nyt vajaa parikymmentä, tosin kaikki eivät tähän kuvaan mahtuneetkaan – taitaa sukulaiset ja kaikki etäisestikään halukkaat saada puoliväkisin chilintaimen itselleen..

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Blue Captcha Image
Refresh

*